
ADVISORY OPINION 1975-63 
 

Honorariums to Federal Officeholders Appearing at 
Non-Campaign Fundraiser 

 
This advisory opinion is rendered under 2 U.S.C. SS 437f in response to a request 

for an advisory opinion which was submitted by "Womenfor," a registered political 
committee and published as AOR 1975-63 in the Federal Register for September 18, 
1975.  Interested parties were given an opportunity to submit written comments relating 
to the request.  No comments were received.   

 
The request poses the question of whether an honorarium paid to a Member of 

Congress for speaking at a fundraising luncheon sponsored by a registered political 
committee, must be treated as a political contribution.  The request asks the same 
question with respect to the reimbursement of travel expenses to the speaker and to the 
speaker's spouse. 

 
The Commission has been informed that the speaker was Representative Bella 

Abzug who appeared before a luncheon audience in California that was not comprised of 
her constituents.  At the time of the luncheon (October 13, 1975) Representative Abzug 
had become a candidate in New York for election to the U. S. Senate and re-election to 
the House of Representatives under the definition in 2 U.S.C. §431(b) and 18 U.S.C. 
§591(b).     
 

A contribution is defined in 2 U.S.C. §431(e) and 18 U.S.C. §591(e) as a gift, 
subscription, loan, advance, deposit of money, or anything of value made for the purpose 
of "influencing the nomination for election or election of any person to Federal office."  
Thus, in certain circumstances, an honorarium and accompanying travel expenses can 
also be a contribution.  The Commission has expressly characterized an honorarium paid 
by a political committee as a contribution in those circumstances where:  (1) the 
individual is a candidate for Federal office; and (2) the audience for the speech or 
appearance is comprised in substantial part of individuals from the electorate with    
respect to which the individual is a Federal candidate.  See AO 1975-20, Part 7, 40 FR 
45292 (October 1, 1975).   
 

As the Commission's information on Womenfor's fundraising luncheon clearly 
shows that the speaker's audience was not a part of the electorate with respect to which 
she is a Federal candidate; neither the honorarium nor the reimbursement for 
actual travel expenses for the speaker and the speaker's spouse constitutes a contribution 
as defined in 2 U.S.C. §431(e) and 18 U.S.C. §591(e).  Thus the honorarium is subject 
only to the limitations of 18 U.S.C. §616.  Womenfor is a reporting political committee 
under the Act and is required to disclose the honorarium and travel expenses in the 
appropriate report to the Commission, even though these disbursements are not 
considered by the Commission as a "contribution" or "expenditure." 
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The Commission emphasizes that all situations where a political committee pays 
an honorarium and/or actual travel expenses to or on behalf of a Federal candidate are 
subject to examination or audit for any implications that the "honorarium" is in fact paid 
and treated by the recipient as made for the purpose of "influencing" the recipient's 
nomination or election to Federal office, 2 U.S.C. SS 431(e), (f) and 18 U.S.C. §591(e), 
(f).  At a future date the Commission intends to establish additional criteria as to when an 
honorarium paid by a political committee will be treated as a "contribution" or 
"expenditure."  

 
This advisory opinion is issued only on an interim basis pending the promulgation 

by the Commission of rules and regulations or policy statements of general applicability. 


