
ADVISORY OPINION 1975-12 
 
Application of Federal Election Campaign Act to Candidates for Delegate to National 
Nominating Conventions. 
 

This advisory opinion responds to requests submitted by the Michigan 
Democratic Party and the Republican State Committee of Pennsylvania, which were 
published together as AOR 1975-12 in the July 9, 1975, Federal Register (40 FR 28945).  
Interested parties were given an extended time period in which to present their views to 
the Commission, both orally and in written form.   

 
The Commission created a Task Force on Delegate Selection to study the 

complexity of the problems posed in these requests, to determine the applicability of the 
Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the Act), to delegate selection 
processes, and to formulate possible approaches to legislation should Congress seek to 
address imbalances among types of delegates existing under the present Act.  

 
This advisory opinion is a product of the Task Force's deliberations; it represents 

the Commission's understanding of the restrictions which the Act places upon activity by 
and on behalf of candidates for delegate (delegate-candidates), pending possible 
amendment by Congress. 

 
The requesting parties inquire generally to what extent the current Federal 

election campaign statutes pertain to delegate-candidates and contributions to delegate-
candidates.  The Commission understands the urgency for providing guidance to all 
parties and potential delegates, and seeks to answer the explicit questions of the 
requesting parties within the text of a broader and more comprehensive statement.  

 
Several important issues, falling within three major categories, must be examined.  

They are:   
A. Expenditure limitations 

 
1. In what cases, if any, are the expenditures of a delegate- 

candidate subject to any ceiling? 
 

2. In what cases, if any, are the independent expenditures of 
persons on behalf of delegate-candidates subject to 18 U.S.C. 
608(e)? 
 

3. Are any disbursements by delegate-candidates exempt from 
ceilings on attributable expenditures? 
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B. Contributions limitations 
 

1. In what cases, if any, are contributions to delegate-candidates 
by individuals, political committees and all other "persons" 
subject to any ceiling? 

 
C. Disclosure 
 

1. Are delegate-candidates and contributors to delegate-
candidates required to report contributions and expenditures?  
If so, at what threshold level? 

 
2. Are local, county, district and state party committees required 

to file reports of expenses incurred in connection with their 
conventions or elections at which delegates are chosen to 
attend the national nominating convention? 

 
 

A. EXPENDITURE LIMITATIONS 
 

1. Expenditures of delegate-candidates 
 

The Act imposes a dual ceiling upon a candidate for nomination for 
President (a presidential candidate), a $10 million limit nationally and double the 
ceiling for a senatorial candidate in any one state [18 U.S.C. 608(c)(1)(A)].  These 
restraints apply to expenditures by or on behalf of a presidential candidate which 
are authorized by the candidate or his committee [18 U.S.C. 608(c)(2)(B)].   

 
Because a delegate is not included within the Act's definition of a federal 

"candidate" [18 U.S.C. 591(b)], delegate's expenditures are not directly limited by 
608(c)(2)(B).  Whether or not a delegate-candidate's campaign disbursements are 
restricted otherwise will depend upon that delegate's status with regard to, or 
relationship with, a clearly identified candidate for President. 

 
(a) Delegate authorized by a Presidential candidate.  A delegate-
candidate who is specifically authorized by a presidential candidate to 
receive contributions or make expenditures on behalf of that presidential 
candidate acts, in effect, as an agent of that Candidate.  Such authorized 
expenditures by the delegate-candidate in promotion of his/her own 
election would be charged to the presidential candidate's national and state 
limits, since such expenditures are "made on behalf of a [Presidential] 
candidate . . . by any person authorized or requested by that candidate . . . 
to make the expenditure" [18 U.S.C. SS 608(c)(2)(B)(ii)].  Similarly, 
direct expenditures by a presidential candidate in support of a delegate- 
candidate, or any transfer of funds from a presidential candidate's principal 
campaign committee to any authorized delegate-candidate, will be 
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attributable to the presidential candidate's limits.  For purposes of this 
paragraph, an expenditure by a delegate-candidate will be deemed to have 
been "authorized" by a presidential candidate if, for example, (i) the 
presidential candidate or his/her campaign committee has participated, 
either directly or indirectly, in the determination of the manner in which 
funds should be expended by or on behalf of a delegate-candidate, or (ii) 
the presidential candidate or his/her campaign committee has participated 
in any financial activity or transaction undertaken by or on behalf of a 
delegate-candidate (as, for example, public or private solicitations on 
behalf of delegate-candidates, guarantees for loans made to or on behalf of 
delegate-candidates, active participation in the financial management of a 
delegate- candidate's campaign efforts). 
 
(b) "Pledged-but-unauthorized" delegates.  Expenditures 
by a delegate-candidate who announces his/her support for or who is 
publicly pledged to a particular presidential candidate (but is not 
authorized to raise or spend funds on behalf of that candidate) are limited 
to $1,000 under 18 U.S.C. 608(e).  Section 608(e) provides that no person 
may make expenditures (other than authorized expenditures on behalf of a 
candidate) in excess of $1,000 per year "relative to a clearly identified 
candidate."  Section 608(e)(2) defines "clearly identified" to mean that  
 
“(i) the candidate's name appears; 
(ii) a photograph or drawing of the candidate appears; or 
(iii) the identity of the candidate is apparent by unambiguous reference."   
 
In campaign efforts, a delegate who declares support for or otherwise 
publicly associates his candidacy with the promotion of a particular 
presidential candidate is "unambiguously identified" with that candidate.  
In fact, certain states list the presidential candidate's name next to that of 
the delegate-candidate on a primary ballot.  Furthermore, independent 
disbursements by a delegate-candidate in promotion of his/her own 
election are clearly "expenditures" under the definition of 
18 U.S.C. 591 (f)(1).  These disbursements are transfers of money or 
things of value "made for the purpose of influencing the nomination for 
election . . . of any person to Federal office .  ." As expenditures by a 
"pledged-but-unauthorized" delegate-candidate are viewed as advocating 
the election of a particular presidential candidate at the national 
nominating convention, they are made "relative to a clearly identified 
candidate" and, thus, subject to an aggregate ceiling of $1,000.  
 
(c)  Unpledged and uncommitted delegates.  Whereas 608(e) will be 
applied to pledged or committed delegates, it does not furnish an adequate 
basis for restricting expenditures by unpledged or uncommitted delegate-
candidates.  Although expenditures by uncommitted delegates are 
unlimited, the Commission would regard a delegate who spuriously 
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maintains that he/she is unpledged and who exceeds the $1,000 ceiling to 
be in violation of 18 U.S.C. 608(e), determining the existence of sham or 
collusion upon examination of the facts of an individual case.  
 

2 Independent Expenditures on Behalf of Delegate-Candidates by 
Any Person.   

 
On the basis of the foregoing discussion, independent expenditures by individuals, 

political committees and organizations, and other “persons" within the definition of 18 
U.S.C. 591 will be chargeable against their $1,000 limit relative to a particular 
presidential candidate under 608(e) if made on behalf of any "authorized" or "pledged-
but-unauthorized" delegate- candidate.  Independent expenditures on behalf of truly 
uncommitted delegates, like the delegate-candidates' own expenditures, are not 
attributable to any ceiling.  See, on this point, discussion under B.1. of this opinion.   

 
3. Disbursements Exempt from Expenditure Limitations (and 

Reporting Requirements). 
A delegate-candidate necessarily incurs expenses for travel and subsistence 

during a nominating convention, whether on the national, state, district or county level.  
The Commission does not consider disbursements for travel, food and lodging to and 
from or at such conventions as "expenditures" within the contemplation of 18 U.S.C. 
591(f).  While such disbursements are “in connection with” a Federal election and may 
not therefore be paid from corporate, union or national bank treasury funds under 18 
U.S.C. 610, these necessary expenses are not "made for the purpose of influencing the 
nomination for election . . . of any person to Federal office . . ."  As non-campaign 
disbursements, these costs will not be attributable to expenditure limitations, nor will the 
Commission require that they be reported.  
 

B. CONTRIBUTION LIMITATIONS 
 

1. Contributions to Delegate-Candidates by Individuals, Political  
Committees and Other "Persons".   
 

Under 18 U.S.C. 608(b)(1), contributions by a person “to any candidate with 
respect to any election for Federal office" -7 - are restricted to an aggregate of $1,000, 
whether made directly or indirectly through an "intermediary" or "conduit" [18 U.S.C. 
608(b)(6)].  Section 608(b)(2) increases the limit to $5,000 for any political committee 
which supports 5 or more Federal candidates and meets other specific requirements (i.e., 
a multi-candidate committee).   
 

Because the definitions of "candidate" and "Federal office" in 18 U.S.C. 591 do 
not include delegate-candidates at any level of the selection process, the limitations of 
608(b)(1)-(2) will not apply to contributions to a delegate unless the delegate-candidate 
acts as an agent or conduit for a presidential candidate.  A delegate authorized in the 
sense understood in Section A.1. of this opinion establishes such an agency relationship.  
Contributions to an "authorized" delegate-candidate are presumed to come within the 
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dominion and control of the respective presidential candidate or his/her campaign 
committee.  As "indirect" contributions "to a candidate"  [608(b)(6)], they are attributable 
to the contributions limit for that presidential candidate.   

A mere declaration of support for a particular presidential candidate, however, 
does not establish a relationship of agency between a delegate-candidate and the 
presidential candidate.  Because a donation to a "pledged-but-unauthorized" delegate 
does not come within the dominion and control of the presidential candidate whose 
nomination the delegate promotes, such a donation cannot be treated as a contribution 
made "indirectly" to the candidate through a "conduit," nor can it be credited against the 
donor's ceiling on contributions to that presidential candidate.  Rather, the transfer of 
monies or things of value to a pledged-but-unauthorized delegate-candidate is an 
"independent expenditure" made "relative to a clearly identified candidate" and subject to 
the $1,000 aggregate ceiling of 18 U.S.C. 608(e).  This transaction falls within the 
definition of "expenditures" in 18 U.S.C. 591(f) as a "gift . . . made for the purpose of 
influencing the nomination for election . . . of any person to Federal office," and that of 
"independent expenditure" in 608(e) because it advocates the election of a particular and 
unambiguously identified presidential candidate.  By financing his/her campaign efforts 
with monies accepted from any person, a pledged-but- unauthorized delegate-candidate 
completes the act of "independently" expending "relative to a clearly identified" 
presidential candidate which the donor began.  The pledged delegate implicitly operates 
as an agent for the donor who promotes the election of a particular candidate through the 
act of giving.  Therefore a person may independently expend no more than $1,000, on 
behalf of all delegate-candidates publicly supporting a particular presidential candidate.   
 

18 U.S.C. 608(e) does not furnish adequate legal basis for similar restrictions 
regarding truly uncommitted delegate-candidates.  A donation to an unpledged delegate 
clearly is not an "independent expenditure" made "relative to a clearly identified 
candidate."  Yet, such a transfer does meet the "purpose test" in the definitions of 
"contribution" and "expenditure":  It does "influence the nomination for election of any 
person to Federal office" as the benefit of such a transaction inures eventually to the 
presidential candidate whom the delegate finally supports.  Thus, while a person's "gift of 
monies" to  uncommitted delegates is not subject to 608(e), the $25,000 aggregate ceiling 
upon all contributions by an individual in a calendar year includes contributions to 
uncommitted delegates as well as those to authorized or pledged delegates [18 U.S.C. 
608(b)(3)].   
 

C. DISCLOSURE  
 

1. Disclosure by Delegate-Candidates and By Contributors to Delegate-
Candidates.   

 
Under the authority of 2 U.S.C. 434(e), delegate-candidates competing at 

any level of a state's delegate selection process (i.e., in local, county, district or 
state conventions and in congressional district or state-wide primaries) who make 
campaign expenditures in excess of $100, excluding travel and subsistence costs 
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(see prior discussion under A. 3.) will be required to file statements of receipts 
and expenditures.   

 
2 U.S.C. 434(e) provides: "Every person . . . who makes contributions or 

expenditures, other than by contribution to a political committee or candidate, in 
an aggregate amount in excess of $100 within a calendar year shall file with the 
Commission."  As already noted, a financial transaction " . . . made for the 
purpose of influencing the nomination for election . . .of any person to Federal 
office . . ." must be reported as an "expenditure" according to 2 U.S.C. 431(f)(1).  
Because the end to be served by the delegate selection process is nomination of a 
party's candidate for president, and because delegate expenditures are not reported 
by a candidate or committee, expenditures in excess of $100, exclusive of travel 
and subsistence, must be reported by all delegates.  Authorized delegates must 
report to the principal campaign committee of the candidate they support.  All 
other delegates must report to the Commission under 434(e).   
 

The same rationale applies to any person who contributes to or 
independently expends on behalf of delegate-candidates.  Such transfers of 
monies or things of value clearly meet the "purpose test" for reporting in 2 U.S.C. 
431(e)(1), (f)(1).  The language of the statute does not require a direct relation 
between a financial transaction and the promotion of a single, particular 
candidate.  If Congress had desired to restrict the "purpose test" of 2 U.S.C. 431 
to particular Federal candidates, it would have limited coverage to the specifically 
defined word "candidate" [2 U.S.C. 431(h)] and certainly would not have 
qualified "person" by inclusion of the word "any."  The Commission concludes 
that Congress intended to require reporting of contributions and expenditure to all 
delegates, "made for the purpose of influencing the nomination for election" of 
any presidential candidate.  A financial transaction to or for an uncommitted 
delegate "influences" the electoral chances of any presidential candidate, and is 
reportable.  A contribution or independent expenditure for an authorized or 
merely pledged delegate obviously fulfills the "purpose test," even where a legally 
unbound delegate "votes his conscience" and shifts presidential candidate 
allegiance; the donor still must be presumed to have intentionally acted in order to 
influence the success of any presidential candidate at the national primary 
election.   

 
For reasons already fully developed under Sections A. and B., supra, 

contributions and expenditures by any person for an authorized delegate-
candidate should be credited against that person's limitations with respect to a 
presidential candidate under 18 U.S.C. 608(b)(1)-(2), (e).  The reporting 
requirements of 434(e) will be effective whenever contributions or expenditures 
on behalf of any number of delegate-candidates exceed $100 in the aggregate 
within a calendar year.  The Commission will soon publish guidelines designating 
the appropriate reporting form to be used, to whom and when delegate financial 
statements must be submitted.   
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2.  Reporting Obligations of Local, County, District, and State 
Party Committees.   

The Michigan Democratic Party inquires specifically whether local, county, 
district and state party committees are required to file reports of expenses incurred in 
connection with conventions or elections at which delegates are chosen to attend either 
the next stage in the delegate selection process or the national nominating convention 
itself.  The issues raised here fall within the larger question of allocating party 
expenditures among various party functions, some of which are related to federal 
elections.  The Commission will accordingly defer determination of the allocation 
question posed here until the work of the Task Force is concluded and the corresponding 
Advisory Opinion Request has been answered.  


