
ADVISORY OPINION 1975-104 
 

Partnership Agreement Allocating 
Contributions Equally Among Partners 

 
This advisory opinion is rendered under 2 U.S.C. §437f in response to a request 

submitted by Senator Claiborne Pell which was published in the November 12, 1975, 
Federal Register (40 FR 52797).  Interested parties were given an opportunity to submit 
written comments relating to the request.  One comment was received. 
 

Senator Pell requests an advisory opinion indicating whether, in light of the 
Commission's Advisory Opinion 1975-17, a partnership may, by agreement, allocate a 
contribution equally among the partners and not in accordance with their partnership 
interests.  In Advisory Opinion 1975-17, the Commission decided that:  
 

". . . when a partnership makes a contribution to a candidate for Federal office      
it counts against each individual partner's limitation under 18 U.S.C. §608(b)(1) 
in direct proportion to each partner's share of partnership profits . . ."   

 
The rationale for this decision was that to allocate the contribution otherwise 

might result in some partners making contributions in the names of other partners, which  
would constitute a violation of 18 U.S.C. §614, and might permit a partner to indirectly 
exceed his or her contribution limitation under 18 U.S.C. §608.  For example, if a two   
member partnership in which each partner has an equal share, were to make a $1,000 
contribution and attribute it only to partner A, partner B would have made a $500 
contribution in the name of partner A, since one half of the partnership funds belong to 
him.  This situation could be remedied by either attributing the contribution equally 
between partners A and B or by reducing only partner A's share of the partnership profits 
by $1,000.   
 

Thus, the Commission's opinion is that, while, as was held in Advisory Opinion 
1975-17, a contribution by a partnership is generally attributable to each partner in    
direct proportion to his or her share of the partnership profits, there is no reason why the 
partners may not agree to attribute the contribution otherwise, provided (1) that only  
the profits of the partners to whom the contribution is attributed are reduced (or losses 
increased) and (2) that these partners' profits are reduced (or losses increased) in the  
exact amount of the portion of the contribution attributed to them. 
 

This advisory opinion is issued on an interim basis pending promulgation by the 
Commission of rules and regulations or policy statements of general applicability. 


