
ADVISORY OPINION 1975-10 
 

Internal Transfers of Funds by Candidates or Committees 
 

This advisory opinion is rendered under 2 U.S.C. SS 437f in response to four 
requests, published as AOR 1975-10 in the July 9, 1975 Federal Register (40 FR 28944).  
All of the requests relate to various types of transfers of funds by candidates or political 
committees.  Interested parties were given an opportunity to submit written comments 
pertaining to the requests.   

 
A. Request of Congressman John J. McFall.   

 
The issue presented is whether a principal campaign committee of a candidate for  

Federal office may transfer funds from a checking account at a designated campaign 
depository to a savings account in the same bank or to a savings account in another 
financial institution which is not a designated campaign depository.   
 

Section 437b(a)(1) of Title 2, U.S. Code, provides that "[e]ach candidate shall 
designate one or more national or State banks as his campaign depositories."  This section 
further requires that the principal campaign committee shall maintain a checking account 
at the designated depository, shall deposit any contributions received by it into such 
account, and shall make all expenditures from said checking account.  The statute is silent 
as to the establishment and use of savings accounts.   

 
It is clear that the statute requires all contributions and all expenditures to pass 

through the checking account at the designated campaign depository.  However, the 
statute would not preclude a transfer from a checking account to a savings account if full 
disclosure is made and the committee retains its complete control of the funds so 
transferred at all times.   

 
To assure compliance with the reporting requirements of 2 U.S.C. 434(b) and the 

specific language of section 437b(a)(1) that all contributions and all expenditures flow 
through the checking account at the designated depository, the Commission will require:   

 
 (1)  that all funds transferred from the checking account 
described above to any savings account, certificates of deposit or other 
interest bearing account be reflected clearly on the reporting forms 
required to be filed with the Commission under 2 U.S.C. 434(b);  

(2)  that all funds transferred out of the designated checking 
account, as described above, be eventually transferred back into such 
account and clearly reflected on the reporting forms required to be filed 
with the Commission under 2 U.S.C. 434(b);  
 
(3) that any interest earned from funds transferred to any 
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savings account, certificates of deposit or other interest-bearing account be 
timely reflected on the reports required to be filed with the Federal 
Election Commission under 2 U.S.C. 434;  
 
(4) that no expenditures be made from any funds transferred to an account  
other than the checking account at the designated campaign depository.  
 

B. Request of Thomas Coleman   
 
This request raises the question as to how one should report the transfer of surplus  

campaign funds remaining from an election campaign for local or State office to a 
Federal election campaign committee.  The commission's response to this question 
should not be construed as adversely affecting any donor's rights provided by State law as 
to the use of the donor's original contribution made in connection with a campaign for 
State or local elective office.   
 

Funds received by a political committee which are transferred from any  
other source are contributions as defined in 2 U.S.C. 431(e)(3).  As such, they are 
required to be reported under the provisions of 2 U.S.C. §434(b)(2)(4) and (7).  
Specifically, full information as to the source of all funds transferred to a reporting 
political committee, as well as the amounts and dates of all individual contributions 
included in the transfer, must be reported.  The Commission agrees that Mr. Coleman 
may presume that the surplus transferred to his Federal campaign committee is comprised 
of those individual contributions last received before the State election.  The Commission 
contemplates future regulations that will provide more specific guidance as to the proper 
reporting of transfers of this type.   
 

The Commission also concludes that the funds to be transferred to the Federal 
campaign committee may not include any contributions by national banks or 
corporations, labor organizations, Government contractors, or agents of foreign 
principals.  See 18 U.S.C. §610, 611, and 613.  Furthermore, no contributions which 
exceed $1,000 from any one person and were made after January 1, 1975, may be 
transferred to the Federal campaign committee.  Finally, any funds that were under Mr. 
Coleman's personal dominion and control, although contributed to a State campaign 
committee, may be transferred to the Federal campaign committee only to the extent 
permitted under 18 U.S.C. §608(a).   
 
C. Request of the Circle Club   

 
The question presented is whether a pre-existing political committee with residual  

funds may obtain consent from the original contributors of these funds to "earmark" their 
contributions for a specific Federal candidate, and transfer said earmarked contributions 
to the principal campaign committee of the candidate designated by the contributor.   
 

Under 18 U.S.C. §608(b) persons (other than qualified multicandidate political 
committees) may not lawfully make contributions to any Federal candidate in excess of 
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$1,000 with respect to any election.  Subsection (b)(2) allows certain political committees 
to make $5,000 contributions to any Federal candidate with respect to each separate 
election.   

 
In the event that contributions are earmarked by the donor (or on the donor's 

behalf), or otherwise directed through an intermediary or conduit to a particular 
candidate, they are treated as contributions to that candidate from the original donor and 
are, therefore, subject to applicable limits under section 608(b).  Section 608(b)(6) would 
not apply to situations where donors relinquish complete control over their contributions 
and do not at a later time regain such control either by actual return of their contribution 
or, as in this instance, by request of the recipient committee for authorization to earmark 
a contribution originally given without such restriction.  Since in this case the committee 
will be asserting some control over the earmarking by reason of the fact that it will 
actively seek to obtain consent from the donors to earmark funds for a specific Federal 
candidate, it follows that the committee, as well as the original donor, should be regarded 
as having made the contribution.   

 
Hence, both aspects of the transaction are subject to limitation under 18 U.S.C. 

608(b)(1).  The committee must regard its involvement in procuring the authorization to 
earmark as tantamount to its own contribution and, therefore, subject to the $5,000 limit 
in 18 U.S.C. 608(b)(2), if it is otherwise qualified to make contributions in that amount.  
Further, such designated contributions must be reported to the Commission and the 
intended recipient by the political committee as provided in 18 U.S.C. 608(b)(6).  Until 
issuance of final regulations, this may be accomplished by complying with the reporting 
provisions of 2 U.S.C. 434(b) and the earmarking regulations issued by the previous 
supervisory officers and adopted by the Commission on an interim basis on June 2, 1975, 
40 FR 23833.   
 
D. Request of Senator James Buckley 
 

The Friends of Jim Buckley Committee has established an internal method of 
allocating political expenditures from "non-political" expenditures for constituent 
services.  The Committee has solicited funds for both political and non-political purposes 
through its fundraising appeals.  Senator Buckley requests an opinion as to:   

 
(1)  whether the Commission will recognize the functional 
distinction between the two types of expenditures; 
 
(2)  whether it will be necessary to establish another committee 
to handle funds expended for constituent services; and  
 
(3)  if a separate committee is established, whether a separate committee 
for constituent services will be able to receive funds from the political 
committee.   
 

 The matter of constituent service accounts is controlled by the provisions of  
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2 U.S.C. 439a and such rules as may be necessary to carry out the provisions of section 
439a.  The Commission has formally proposed such rules which treat contributions to and 
expenditures by constituent service funds as transactions of a political committee.  See 
Notice 1975-18, August 5, 1975 (40 FR 32951).   
 

Furthermore, in Advisory Opinion 1975-14, decided August 7, 1975, the 
Commission held that contributions to constituent service accounts are subject to  
18 U.S.C. §608, 610, 611, 613, 614, and 615.  Accordingly, the Commission has no 
objection to transfers of funds from the existing political committee to another one newly 
organized, but recognizes no functional distinctions between the two types of 
expenditures described in the request.  Finally, the Commission concludes that all 
expenditures made by either the existing political committee or a new constituent service 
committee are subject to the spending limits applicable to a candidate under 18 U.S.C. 
608(c). 
 
 
      _(signed____________________ 
Date _________    Thomas B. Curtis 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 


