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FEC ISSUES POLICY STATEMENT
ON INDEPENDENT EXPENDITURES

WASHINGTON - MAY 28 -~ The Federal Election Commission today pointed out that
under the new election law, no person may contribute more than $5,000 per calendar
year to a political committee making independent expenditures on behalf of
federal candidates.

The Commission unanimously adopted a "Policy Statement" on the subject in
order to provide immediate "interim guidance" to candidates and political
committees. Earlier this week, the Commission set out this principle in drafk
regulations published for public comment prior to adoption and submission to
Congress. : :

There is no limit in the law to the making of independent expenditures,
so long as they are made without any cooperation or connection with a candidate
oxr agent of the candidate.

THE COMMISSION'S POLICY STATEMENT FOLLOWS:

"The Commission"s proposed regulations, §110;1(h), provide that a.person
may contribute -$1,000 to a candidate, and also contribute to a political committee
which has supported, or anticipates supporting that candidate without violating the
$1,000 per election limitation, as long as the contributor does not give to the
committee with the knowledge that a substantial portion of the contributor's funds
will be contributed by the committee to that candidate. )

"However, it is the view of the Commission that contributions made to a
political committee including those committees making independent expenditures
on behalf of a clearly identified candidate are 1imited to $5,000 per calendar year to
each political committee, (see 2 U.S.C. g441la(a) (1) (c) and g110.1(d) of the proposed
regulations,) and, for individuals, are 1imited to a total of $25,000 per calendar
year, (see 2 U.S.C.gt4la(a) (3) and g110.5(c) of the proposed regulations.)

"Contributions, by definition, are made for the purpose of influencing a
Federal election. That the contribution is made to a committee making
independent expenditures does not change this definition. Therefore, the $5,000
and $25,000 contribution limitations apply to contributions made to committees
making independent expenditures.

"Tr e fnrther the -t~ of the Commission that ~xpenditvvss mads or
behalf of a clearly identified candidate by or through any person who is, or
has been, authorized to raise or expend funds; who is, or has been, an officer
of an authorized committee of that candidate; or who is, or has been, receiving
any form of compensation or reimbursement from the candidate, the candidate's
committee or agent is presumptively not independent, see §109.1(b) (4) of the
proposed regulations. ’

"This policy is set out, as noted, in proposed regulation published. in’
the Federal Register on May 26, 1976. This policy}stétgﬁgnc}g ;bein "issued
on an interim basis for guidance to candidates and committees’pending;final .~
promulgation of the regulations." C e TRy




