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THURSDAY, NOVEMBER 20, 1975 ENTERTAINER'S f SUSAN TIFFT
TIME AND SERVICE EXEMPT (202) 382-4733

FROM CONTRIBUTION LIMITS e s —— .

WASHINGTON - NOVEMBER 20 - An entertainer's time and services, donated for a
fundraising concert on behalf of a Federal candidate, do not constitute a con-
tribution subject to limitation, the Federal Election Commission ruled today.

The Commission said that the term "contribution” does not include the value .
of services provided without compensation by individuals who volunteer a portion
or all of their time on behalf of a candidate or political committee."

The FEC stated further that if a campaign committee pays the entertainer s
travel and subsistence expenses, '"the full amount is a campaign expenditure by
the Committee.” The Commission noted, however, that such an expense could be
considered a fundraising cost and could therefore be excluded, under the law,
from the candidate's expenditure limitations, up to 20 per cent of that limit-

ation.

The Commission noted further that an entertainer may pay these expenses
himself, up to $500, without the costs being attributed to his contribution
limitation. The Commission cited a special provision of the law which exempts
transportation costs incurred by a person during voluntary activity on behalf
of a candidate from contribution limits "to the extent that the cumulative value
of activities...does not exceed $500 with respect to any election."

In issuing this ruling, Advisory Opinion (AO0) 1975-97, requested by the
N.H. Udall '76 Committee, and another fundraising concert opinion, A0 1975-49, )
requested by the Committee to Elect Tom Hayden, the Commission said that campaign.
committees do not need to keep records of the identification of anyone purchas-
ing concert tickets, unless the aggregate amount exceeds $10. The Commission
stated further that the full purchase price of a ticket must be counted.as a
contribution for limitation purposes.

In other action today, the FEC issued the following Advisory Opdnions:

Multi-candidate Committees: (1) a multicandidate committee cannot make
{a contribution of more than the $5,000 political committee limit for the election
of one Federal candidate. Such a committee is not restricted, however, in the
amount it may contribute to the national committee of a political party, provided.
it does not "earmark" contributions for any candidate or candidates, and that both
committees are not under "common control". (A0 #32, requested by the Committee
for the Survival of a Free Congress).

(2) A person who has already contributed "less than or equal to" $1,000 to
a candidate, may still contribute, up to his $25,000 aggregate limit, to a state
party committee which supports the same candidate, provided the committee is not
fa "single-candidate committee", and the contributor does not "earmark" his con-
tribution for the same candidate, or give with "knowledge that a substantial
portion of ..(the) contribution will be contributed...(to) that candidate".
(A0 #48, requested by the Pennsylvania Republican State Committee).

Past-Campaign~-Debts: Contributions to retire a pre-1975 campaign debt,
received prior to the FEC's issuance of an Interim Guideline on the subject,
Angnet § 1975, dg not *oore to B acceowpanied by 2 staicment restricting use of
contributions to prior-year elections. The requirement for such information is
applied prospectively only. Contributions received before December 31,.1975 to
retire a pre-1975 debt are not subject to contribution limits, as stated dn AO' " 2
5 and 6 previously issued by the Commission. (AO #68, ‘requested by Rep.rWilliam“
Hughes (D. N.J.-2). . SIS !
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