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UNOPPOSED PRIMARY CANDIDATE CAN SPEND
FULL PRIMARY AMOUNT FEC RULES

WASHINGTON - AUGUST 12 - The Federal Election Commission ruled today that a
candidate unopposed in a primary election can spend the same amounts as a candidate in
a primary fight.

"The Federal Election Campaign Act makes no distinction between opposed and
unopposed candidates for purposes of either contribution or eﬁpenditure limits," the

Commission said in issuing Advisory Opinion 1975-9.
The Advisory Opinion had been regquested by U.S. Senator Strom Thurmond, (R-S.C.),

and also by the Republican State Central Committee of South Dakota. .

The Commission citéd the legislative history of the 1974 éampaign finance act
in reaching its conclusion about spending limits for unopposed ﬁrimary candidates.
In its opinion, the FEC said,

“"This Conclusion is in accordance with the legislative history of

the Federal Election Campaign Act Amendments of 1974, (the Act).

The Senate bill (S. 3044) as reported from committee contained

specific provisions which limited expenditures by unopéosed candidates

in both a primary and general election to 10 percent'of the limits

applicable to opposed candidates. The 10 percent limit on unopposed

primary candidates was deleted by floor amendment during Senate

debate while the 10 percent limit on candidates unopposed in the

general election was dropped in conference with the House. Thus,

the legislative history indicates it was not Congress' intent to
make a distinction between opposed and unopposed candidates for
purposes of either contribution or expenditure limits. Accordingly,
an unopposed cazndidate in a primary *¢leciion is entiiled to receive
contributions and make expenditures with respect to that election

within the limitations set by 18 U.S.C. £608."




