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 On September 19, 2006, the Federal Election Commission (“Commission”) 
received a request from the Bob Casey for Pennsylvania Committee (“Casey Committee”) 
for an advisory opinion on the issue of whether a broadcast station makes a prohibited in-
kind contribution under the Federal Election Campaign Act of 1971 (“FECA”) if the station 
provides, and the political committee accepts, the lowest unit charge (“LUC”) for 
advertising airtime when the political committee is not “entitled” to the LUC under the 
Communications Act of 1934.1  Two alternative drafts were made available to the public 
for comment on October 11.2  We supported Draft A which properly applied FECA and 
Commission regulations and afforded the appropriate deference to the Federal 
Communications Commission (“FCC”) to interpret and enforce the Communications Act.  
On October 13, the Commission issued a letter to the Casey Committee informing it that 
the Commission was unable to respond to the request because there were not four votes to 
approve either draft.   
 
 The Commission’s statutory jurisdiction does not extend to the Communications 
Act.  The FCC, which does have jurisdiction over the Communications Act, has taken the 
position that broadcast stations may offer the LUC on a non-discriminatory basis to all 
candidates, regardless of whether a political committee is “entitled” to the LUC under the 
Communications Act.  In this context, as long as a broadcast station offers the LUC to all 
Federal candidates on an equal, nondiscriminatory basis, the LUC constitutes a discount 
offered in the ordinary course of business and is not an in-kind contribution to a political 
committee.  Providing the LUC in this manner does not violate FECA. 

                                                 
1 The Commission faced this same question in Advisory Opinion 2004-43 (Missouri Broadcasters 
Association), but failed to reach a definitive result. 
 
2 Available at http://www.fec.gov/aos/2006/aor2006-31draft.pdf. 
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I. BACKGROUND 
 
 A. Facts 
 
 The facts of this matter are based on the Casey Committee’s letter to the 
Commission of September 19, 2006,3 requesting an advisory opinion, as supplemented by 
its emails of September 20, 2006. 
 
 The Casey Committee is the authorized committee of Bob Casey, a candidate for 
election to the United States Senate from the Commonwealth of Pennsylvania.  Mr. 
Casey’s opponent in the general election is incumbent Senator Rick Santorum.   
  

KDKA Television has informed both federal candidates that it is prepared to offer 
them the LUC for their political television advertisements regardless of whether the 
disclaimers in the advertisement meet the requirements of the Bipartisan Campaign Reform 
Act, Pub. L. No. 107-155, 116 Stat. 81 (March 27, 2002) (“BCRA”).  The Communications 
Act of 1934 generally requires broadcasters to provide candidates the LUC for a 
candidate’s political advertisements in the 45 days preceding a primary election and the 60 
days preceding a general election.  See 47 U.S.C. § 315(b)(1)(A).  However, BCRA 
amended the Communications Act, 47 U.S.C. 315(b), to provide that a Federal candidate 
“shall not be entitled to receive” the LUC if any of the candidate’s television 
advertisements makes a “direct reference” to the candidate’s opponent and fails to contain a 
“clearly readable printed statement [] identifying the candidate and stating that the 
candidate has approved the broadcast and that the candidate’s authorized committee paid 
for the broadcast.”  Additionally, this statement must be accompanied by a “clearly 
identifiable photographic or similar image of the candidate,” and appear “at the end of [the] 
broadcast” for at least 4 seconds.  BCRA sec. 305, 116 Stat. at 101, codified at 47 U.S.C. § 
315(b)(2)(C). 
 

On September 20, KDKA amended its Political Disclosure Statement, which sets 
forth the station’s policies regarding the sale of time to candidates for public office, to 
provide as follows: “It is not presently clear whether a station may, as a matter of its own 
discretion, continue to afford the lowest unit charge to a candidate who has caused the 
broadcast of an ad that does not comply with the above disclaimer requirements [i.e., does 
not contain a proper disclaimer statement under Section 315 of the Communications Act].  
Pending further guidance from the Federal Election Commission or the Federal 
Communications Commission, the Station will continue to afford the lowest unit rate to 
candidates in these circumstances.”  See Amendment to Political Disclosure Statement of 
KDKA, included in Advisory Opinion Request of Bob Casey for Pennsylvania Committee.     

 
 The FCC has jurisdiction over the Communications Act, but has not yet 
promulgated regulations implementing the BCRA amendments to the Communications 
Act.  Informal conversations between Commission staff members and FCC staff members 
confirm, however, that the FCC staff interprets the BCRA amendments to the 
Communications Act to allow a television station to offer the LUC to a candidate whose 

 
3 Available at http://www.fec.gov/aos/2006/aor2006-31.pdf. 
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advertisements do not contain the proper Communications Act Statement, as long as the 
station treats all Federal candidates in a consistent, non-discriminatory manner.4  The 
Casey Committee informed the Commission that FCC staff members have further 
confirmed this interpretation in informal conversations with KDKA and other television 
stations.  The FCC has not made a formal determination as to whether any of the 
advertisements at issue contain a proper Communications Act Statement.   
 
 B. Lowest Unit Charge 
 
 While the Commission lacks authority to implement or enforce the LUC provisions 
of the Communications Act, it is important to understand what the LUC is and how a 
broadcast station calculates it when considering how it interacts with FECA’s corporate 
contribution prohibition. 
 
 The  Communications Act requires broadcasters selling time to 
candidates during specified periods before elections to charge them the 
station’s “lowest unit charge” for the same classification of advertising.  
See 47 U.S.C. § 315(b)(1)(A) (charges may not exceed “during the forty-
five days preceding the date of a primary or primary runoff election and during the sixty 
days preceding the date of a general or special election in which such person is a candidate, 
the lowest unit charge of the station for the same class and amount of time for the same 
period”) (emphasis added).5  In other words, “[a] candidate shall be charged no more 
per unit than the station charges its most favored commercial advertisers for the same 
classes and amounts of time for the same periods.”  47 CFR 73.1942(a)(1)(i).6  “By 

                                                 
4 It is not our intention to interpret the FCC’s statute, but we understand the FCC’s informal advice to indicate 
that the FCC has come to the same conclusion as Vice Chairman Toner and Commissioner Smith in Advisory 
Opinion 2004-43 (Missouri Broadcasters Association), that the statutory language in Section 315, “shall not 
be entitled to receive,” is permissive, meaning broadcasters have the discretion to provide the LUC to 
candidates who fail to include a proper disclaimer statement, but are not legally required to provide those 
candidates with the LUC under such circumstances.  This position was articulated by Justice Stevens, who 
observed that BCRA “does not require broadcast stations to charge a candidate higher rates for unsigned ads 
that mention the candidate’s opponent.  Rather, the provision simply permits stations to charge their normal 
rates for such ads.”  McConnell v. FEC, 540 U.S. 93, 364 (2003)(Stevens, J., dissenting) (emphasis in 
original).  (Justice Stevens, Ginsburg, and Breyer would have upheld the BCRA provisions now codified at 
Section 315 of the Communications Act.  The Court majority, however, dismissed a challenge to those 
provisions on standing grounds.) 
 
5 Recognized classes of time that broadcasters may employ when determining the LUC are “non-preemptible, 
preemptible with notice, immediately pre-emptible and run-of-schedule.”  47 CFR 73.1942(a)(1)(ii).  
Additionally, “stations may establish and define their own reasonable classes” within these recognized 
classes, so long as these subclasses are fully disclosed.  47 CFR 73.1942(a)(1)(iii) – (v).  A station may not, 
however, “establish a separate, premium-period class of time sold only to candidates.”  47 CFR 
73.1942(a)(1)(vi).  See Codification of the Commission’s Political Programming Policies, 7 FCC Rcd. 678, 
690-692 (Dec. 12, 1991).  “Amount of time” refers to the length of time sold, such as 30 or 60 seconds.  The 
term “period” (or “daypart”) refers to the time of day that an advertisement is aired, such as prime time, late 
night, or drive time.  See also National Association of Broadcasters, Political Broadcasting Catechism 16th 
ed. 33-45 (2004); The Campaign Legal Center, The Campaign Media Guide 16-21 (2004) available at 
http://www.campaignlegalcenter.org/attachments/1121.pdf. 
 
6 See also Reed E. Hundt, The Public’s Airwaves: What Does the Public Interest Require of Television 
Broadcasters?, 45 Duke L. J. 1089, 1103 n.53 (“The Lowest Unit Charge Rule is intended to make available 
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adopting the lowest unit charge requirement, Congress intended to place candidates on a 
par with a broadcast station’s most-favored advertiser.”7  “The lowest unit charge rule was 
intended to prevent broadcasters from exercising their market power to extract additional 
profits from candidates and to maintain the availability of the broadcast forum.”8   
 
 The “[l]owest unit charge may be calculated on a weekly basis with respect to time 
that is sold on a weekly basis, such as rotations through particular programs or dayparts.  
Stations electing to calculate the lowest unit charge by such a method must include in that 
calculation all rates for all announcements scheduled in the rotation, including 
announcements aired under long-term advertising contracts.  Stations may implement rate 
increases during election periods only to the extent that such increases constitute ‘ordinary 
business practices,’ such as seasonal program changes or changes in audience ratings.”  47 
CFR 73.1942(a)(1)(viii). 
  
 
II. QUESTION PRESENTED 

Would the Casey Committee receive a prohibited in-kind contribution if an 
incorporated television station charged Mr. Casey the LUC for advertising time when Mr. 
Casey is not “entitled” to the LUC under the Communications Act?9   

 
 

 

 

 

 

 

 

 
                                                                                                                                                    
to the candidate who buys only one or a few spots the same rate paid by the broadcaster’s best commercial 
customer, who buys in bulk.”). 
 
7 Codification of the Commission’s Political Programming Policies, 7 FCC Rcd. 678, 688 (Dec. 12, 1991). 
 
8 Paul B. Matey, Abundant Media, Viewer Scarcity: A Marketplace Alternative to First Amendment 
Broadcast Rights and the Regulation of Televised Presidential Debates, 36 Ind. L. Rev. 101, 116 (2003). 
 
9 Because the Commission’s statutory jurisdiction does not extend to the Communications Act, the 
Commission cannot determine whether the proposed advertisements would comply with section 315 of the 
Communications Act.  However, this Statement assumes that the proposed advertisements are not entitled to 
the LUC, based on the requestor’s assertion that “none [of the advertisements] will meet the additional 
requirements of 47 U.S.C. 315(b)(2)(C).”  We reiterate, however, that the FCC could find that the proposed 
advertisements fully satisfy the requirements of the Communications Act.  Therefore, we take no position on 
the merits of the Casey Committee’s stipulation. 
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III. LEGAL ANALYSIS AND CONCLUSIONS  

No, the Casey Committee would not receive a prohibited in-kind contribution if an 
incorporated television station charged Mr. Casey the LUC for advertising time for its 
proposed advertisements.  As long as the television station offers the LUC to all Federal 
candidates, the LUC is a permissible discount offered in the ordinary course of business, 
and not an in-kind contribution under FECA. 

 
 The Commission does not have any jurisdiction over the Communications Act and 
the question of whether or not a disclaimer in an advertisement meets its requirements.  
The Commission only has jurisdiction over whether a disclaimer in an advertisement meets 
the requirements of the FECA.  Because the Commission does not have the authority to 
determine whether a disclaimer meets the requirements of the Communications Act, the 
Commission cannot determine if any given ad is or is not “entitled” to the LUC.  
Furthermore, the Commission does not have the jurisdiction to determine the consequences 
of non-entitlement under the Communications Act, particularly the continued availability 
of the LUC.  However, for the purposes of this matter, we assume that the ads in question 
do not meet the disclaimer requirements of the Communications Act and thus are not 
guaranteed, or “entitled” to, the LUC. 

 
Under FECA, a corporation makes a prohibited in-kind contribution to a political 

committee when it offers that committee a discount outside of its normal course of 
business.  In these circumstances, the difference between the usual and normal, fair market 
price and the discounted price paid is an in-kind contribution.  See 11 CFR 100.52(d)(1).  
FECA prohibits corporations from making any contributions or expenditures in connection 
with a Federal election.  See 2 U.S.C. 441b(a).  The Act and Commission regulations 
define the terms “contribution” and “expenditure” to include any gift of money or anything 
of value for the purpose of influencing a Federal election.  See 2 U.S.C. 431(8)(A)(i) and 
431(9)(A)(i); 11 CFR 100.52(a) and 100.111(a); see also 2 U.S.C. 441b(b)(2) and 11 CFR 
114.1(a)(1) (providing a similar definition for “contribution and expenditure” with respect 
to corporate activity).  “Anything of value” is defined to include all in-kind contributions 
and, unless specifically exempted under 11 CFR 100.71(a), the provision of any goods or 
services (including advertising services) without charge, or at a charge that is less than the 
usual and normal charge for such goods or services, is an in-kind contribution.  See 11 CFR 
100.52(d)(1); 11 CFR 100.111(e)(1).   
   
 The Commission has held that discount prices that are less than the usual and 
normal charge are not contributions if such discounts are offered in the ordinary course of 
business.  See, e.g., Advisory Opinions 2004-18 (Friends of Joe Lieberman), 1996-2 
(CompuServe), and 1989-14 (Anthony’s Pier 4 Restaurant).  Since the LUC is a statutorily-
guaranteed discount that must be provided to all candidates whose advertisements satisfy 
Section 315 of the Communications Act, it is by definition a discount offered in the 
ordinary course of business to candidates.  Additionally, because the LUC itself is based on 
the rates available to certain commercial advertisers, and it is being offered on a 
nondiscriminatory basis to all federal candidates, it is also by definition a rate provided to 
other customers in the ordinary course of business.   



 6

                                                

 Accordingly, the provision of the LUC to the Casey Committee would not result in 
a prohibited in-kind contribution, regardless of whether the Casey Committee’s 
advertisements comply with Section 315 of the Communications Act Statement, so long as 
the television station provides the LUC to all Federal candidates.  When the LUC is 
provided to all candidates on an equal basis, it is necessarily the usual and normal charge 
provided to candidates in the ordinary course of business. 
 
 In comments received in response to Drafts A and B, the National Association of 
Broadcasters, the North Carolina Association of Broadcasters, the Ohio Association of 
Broadcasters, the Virginia Association of Broadcasters, the Arizona Broadcasters 
Association, the California Broadcasters Association, the Illinois Broadcasters Association, 
the Louisiana Broadcasters Association, the Michigan Broadcasters Association, the New 
Jersey Broadcasters Association, the Oregon Association of Broadcasters, and the 
Washington State Association of Broadcasters all urged the Commission to adopt Draft A.  
As one group of these commenters noted, broadcasters “find themselves as the political 
football in an often vicious game played by political candidates.”10   
 
 The broadcast association commenters support the FCC’s interpretation of Section 
315 and agree that section permits broadcasters to “voluntarily charg[e] the LUC to any 
candidate who has lost his entitlement to the LUC” (emphasis in original).  Furthermore, 
“[u]nlike other corporate contributors, FCC licensees have an independent statutory 
obligation to treat all candidates alike with respect to what otherwise might be deemed in-
kind contributions.  Congress recognized that furnishing discounts for campaign 
advertisements would be consistent with a broadcast station’s obligation to operate in the 
public interest and, therefore, would not constitute in-kind contributions.  Consequently, 
the only restriction on broadcaster discounts in the Communications Act is that they must 
be furnished to all candidates for the same office.” 
 
 
IV. CONCLUSION 
 
 It is unfortunate for the regulated community and the many broadcasters who 
submitted comments to the Commission that we were unable to provide a response to the 
Advisory Opinion Request due to the split in opinion among the Commissioners on an 
issue that to us seems very clear.  The FCC has already informally advised both the 
Requestor and the Commission that the Communications Act is not violated when a 
broadcaster provides the LUC to Federal candidates on an equal, nondiscriminatory basis.  
Our colleagues’ approach, as reflected in Draft B, relies on a different interpretation of the 
Communications Act.  This interpretation, however, is beyond the Commission’s 
jurisdiction to make.  The regulated community can take comfort in the fact that three 
Commissioners interpret FECA’s requirements consistently with the conclusion reached by 

 
10 Broadcast stations cannot avoid this dilemma altogether.  While Section 315 does not require broadcasters 
to sell advertising time to candidates for purposes of “equal opportunities” and the LUC, under Section 
312(a)(7) of the Communications Act, the FCC may revoke a station’s license “for willful or repeated failure 
to allow reasonable access to or to permit purchase of reasonable amounts of time fro the use of a 
broadcasting station . . . by a legally qualified candidate for Federal elective office on behalf of his 
candidacy.” 
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the FCC.  In light of the foregoing, we are confident that a broadcaster or political 
committee that adheres to this approach will not be subject to liability under FECA. 
 
October 24, 2006 
 
 
 
 
__________________________________ 
Michael E. Toner 
Chairman 
 
 
 
 
 
___________________________________ 
David M. Mason 
Commissioner 
 
 
 
 
 
___________________________________ 
Hans A. von Spakovsky 
Commissioner 
 


