
 
       July 15, 2004 
 AO DRAFT COMMENT PROCEDURES 
  
 The Commission has approved a revision in its advisory opinion procedures that 
permits the submission of written public comments on draft advisory opinions when 
proposed by the Office of General Counsel and scheduled for a future Commission 
agenda. 
 
 Today, DRAFT ADVISORY OPINION 2004-21 is available for public comments 
under this procedure.  It was requested by Matthew L. Ginsberg, on behalf of On Time 
Systems, Inc. 
 
 Proposed Advisory Opinion 2004-21 is scheduled to be on the Commission's 
agenda for its public meeting of Thursday, July 22, 2004. 
 
 Please note the following requirements for submitting comments: 
 
 1)  Comments must be submitted in writing to the Commission Secretary with a 
duplicate copy to the Office of General Counsel.  Comments in legible and complete 
form may be submitted by fax machine to the Secretary at (202) 208-3333 and to OGC at 
(202) 219-3923.  
 
 2)  The deadline for the submission of comments is 12:00 noon (Eastern) on 
July 21, 2004. 
 
 3)  No comments will be accepted or considered if received after the deadline.  
Late comments will be rejected and returned to the commenter.  Requests to extend the 
comment period are discouraged and unwelcome.  An extension request will be 
considered only if received before the comment deadline and then only on a case-by-case 
basis in special circumstances.  
 
 4)  All timely received comments will be distributed to the Commission and the 
Office of General Counsel.  They will also be made available to the public at the 
Commission's Public Records Office. 



 
CONTACTS   
  
Press inquiries:     Robert Biersack  (202) 694-1220 
   
Commission Secretary:  Mary Dove (202) 694-1040 
  
Other inquiries: 
 
 To obtain copies of documents related to AO 2004-21, contact the Public Records 

Office at (202) 694-1120 or (800) 424-9530.  
 
 For questions about comment submission procedures, contact 
 Rosemary C. Smith, Associate General Counsel, at (202) 694-1650. 
 
MAILING ADDRESSES 
 
   Commission Secretary 
   Federal Election Commission 
   999 E Street NW 
   Washington, DC 20463 
 
   Rosemary C. Smith 
   Associate General Counsel 
   Office of General Counsel 
   Federal Election Commission 
   999 E Street, NW 
   Washington, DC 20463 
 



 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
       July 15, 2004 
 
 
MEMORANDUM  
 
TO:   The Commission 
 
THROUGH:  James A. Pehrkon 
   Staff Director 
 
FROM:  Lawrence H. Norton 

General Counsel 
 
   Rosemary C. Smith 
   Associate General Counsel 
 
   Mai T. Dinh 
   Assistant General Counsel 
 
   Michael Marinelli 
   Staff Attorney 
 
Subject:  Draft AO 2004-21 
 
  Attached is a proposed draft of the subject advisory opinion.  We request 
that this draft be placed on the agenda for July 22, 2004. 
 
Attachment 
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Mr. Matthew L. Ginsberg 
Chief Executive Officer       DRAFT 
On Time Systems Inc.  
1850 Millrace Drive, Suite 1  
Eugene, Oregon 97403 
 
 
Dear Mr. Ginsberg: 
 

This responds to your letter dated May 13, 2004, as supplemented by subsequent 

phone conversations and electronic mail messages, requesting an advisory opinion 

concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended 

(“the Act”), and Commission regulations, to an Internet service that Give to USA, Inc. 

(“Give to USA”) wishes to provide.  

Background 

   You are the President of Give to USA.  Give to USA has filed with the Internal 

Revenue Service to be recognized as a nonprofit corporation organized under section 

501(c)(3) of the Internal Revenue Code (“section 501(c)(3) organization”).1   See 26 

U.S.C. 501(c)(3).   It plans to introduce a website designed to transform “canceling” 

political contributions into charitable donations.  This website would pair contributions to 

opposing candidates and change these matched opposing (and therefore “canceling”) 

contributions to donations to charitable organizations.  You have established a prototype 

of this site at http://www.givetousa.com.   

 When accessing the website, a contributor is asked to choose a current Federal  

 
1  When you first submitted your request, Give to USA was a limited liability company (“LLC”) owned by 
On Time, Inc.  You are also the President of On Time Inc.  
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candidate to support.  The contributor also chooses a candidate in that race to oppose.  

The contributor then chooses the amount of the contribution and the time period in which 

the contribution is to be held before being forwarded to the supported candidate.  Finally, 

the contributor chooses a “fallback” charity for the contribution.  The website would 

then, within the specified time period, attempt to match the contribution with another 

contribution made through the website from a second contributor who opposes the 

candidate supported by the first contributor and supports the candidate opposed by the 

first contributor.  When matched, the contributions would “cancel” each other and both 

contributions would be forwarded to the “fallback” charities identified by the 

contributors rather than to the candidates supported.   Unmatched contributions would be 

forwarded to the supported candidates.    
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 In its final form, the website will list candidates for U.S. President, U.S. House of 

Representatives and U.S. Senate, as well as state legislative candidates and ballot 

measures.  Give to USA has contacted but received no response from the Democratic 

National Committee (“DNC”) and the Republican National Committees (“RNC”).  It has 

no plans to contact any other Federal political committee or candidates at this time.   

A sample webpage indicates that the website would offer a list of charities from 

which contributors could choose.  The charities listed on the website would need to enter 

into a contract or listing agreement with Give to USA.  A sample contract is available on 

the website at http://www.givetousa.com.  This sample contract provides for a 10 percent 

fee per contribution to be paid to Give to USA and requires the charity to be a  
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section 501(c)(3) organization.2  You also state that contributors will be permitted to 

designate their own charities or to work with charities that have not signed the listing 

agreement.  In either case, however, the charity must confirm that it is a section 501(c)(3) 

organization before it receives any “canceling contributions.”  Although you plan to 

charge a fee to the 501(c)(3) organizations to forward contributions to them, you do not 

plan at this time to charge a fee to the political committees that receive contributions 

through your website.   
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 The prototype website offers a period as long as 12 weeks to permit the matching 

and processing of the contributions.  However, you state that the proposal will not use a 

period that goes past an election or straddles two tax years.   Further, Give to USA would 

be willing to adjust the period to be shorter or longer, as may be required by law.   

Your request also offers some details as to the screening efforts Give to USA will 

take to ensure that no potential contributor exceeds the individual contribution limits in 

any given election.  These steps include use of a comprehensive contributor database to 

check whether an individual’s contributions exceed permissible limits.  The prototype 

website also requires that a contributor make several affirmations that the contribution is 

not prohibited under the Act.   

When contributions are designated for the general election campaigns of 

presidential candidates that are publicly financed, these contributions, if “unmatched,” 

would be forwarded to the General Election Legal and Accounting Compliance Fund of 

the candidates, or to the DNC or the RNC as indicated by the contributor.  Give to USA 

 
2  The sample contract states that the contracting charity be “recognized by the Internal Revenue Service as 
exempt from federal income tax under Internal Revenue Code section 501(c)(3), as amended.”  It requires 
that the charity “not violate any restriction imposed by applicable law on Internal Revenue Code section 
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also intends to use a separate bank account for the depositing and forwarding of any 

funds that might be contributions, and would establish a separate merchant account for 

the credit card processing of contributions.    
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Question Presented 

 Would the proposed program of pairing contributions be permissible under the 

Act and Commission regulations? 

 
Legal Analysis and Conclusions 

No, Give to USA’s proposed program as currently proposed is not permissible 

under the Act and Commission regulations for the reasons stated below.   

 Corporations are prohibited from making any “contribution or expenditure” in 

connection with a Federal election.  2 U.S.C. 441b(a); 11 CFR 114.2(b)(1).  Section 441b 

applies to “any corporation whatever.”  Therefore, Give to USA is still subject to the 

prohibitions of section 441b even if it is a non-profit 501(c)(3) corporation.  See  2 U.S.C. 

441b(a) and 11 CFR 114.12(a); see also Federal Election Commission v. Beaumont, 539 

U.S. 146 (2003)(holding that 2 U.S.C. 441b(a) applied to a nonprofit advocacy 

corporation organized under section 501(c)(4) of the Internal Revenue Code, 26 U.S.C. 

501(c)(4)).  See 11 CFR 110.1(g) and 110.1(e)(2)(ii).  Consequently, your proposal 

would be impermissible if it constitutes a “contribution or expenditure.”   

Under 2 U.S.C. 441b(b)(2), the definition of “contribution or expenditure” 

incorporates the definitions of “contribution” and “expenditure” in 2 U.S.C. 431(8) and 

(9) which include “anything of value made by any person for the purpose of influencing 

 
501(c)(3) entities, including but not limited to those proscribing the use of your income or assets for a 
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any election for Federal office.”  2 U.S.C. 441b(b)(2), 431(8)(A)(i) and 431(9)(A)(i); see 

also 11 CFR 100.52(a).  Commission regulations further define “anything of value” to 

include “the provision of any goods or services without charge or at a charge that is less 

than the usual and normal charge for such goods or services.”  11 CFR 100.52(d)(1).   
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The Commission has examined a variety of business proposals by corporations 

that provided customers the opportunity to make contributions to Federal political 

committees and candidates.  See Advisory Opinions 2003-16, 2002-7, 1999-22, 1995-34, 

1994-33, and 1990-14.     In these advisory opinions, the Commission concluded that the 

corporations were providing a service to the political committees that was something of 

value in itself and, therefore, a potential contribution.  To avoid the making of a 

prohibited corporate contribution, the Commission required that the corporations provide 

political committees with services in the ordinary course of business for the usual and 

normal charge.  E.g. AO 2004-6. 

 In Advisory Opinion 2002-7, an Internet company provided subscribers the 

ability to use its Internet site either to make a donation to a section 501(c)(3) organization 

or to make a contribution to Federal political committees and candidates.  The 

Commission concluded that although the requestor was providing something of value to 

the political committee, its proposal was permissible, in part, because the political 

committees would compensate the requestor “for arranging these processing services and 

creating a website that facilitates contributions to the individual Federal political 

committees.”   

 
political purpose.” 
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As evidenced by the listing agreement, Give to USA would be providing a service 

when it lists a charity and forwards donations to it.  The listing agreement establishes a 

monetary value for the service by requiring that the charities pay a 10% processing fee 

per contribution.   The same service is provided to candidates that are listed on the 

website; however, your proposal would not charge political committees and candidates 

any fee.   Because Give to USA would be providing the service free of charge to political 

committees and candidates, it would make a prohibited corporate contribution every time 

it processes and forwards a contribution to a political committee or candidate.  
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Under Commission regulations, except for commercial fundraising firms retained 

by candidates and their authorized committees to assist in fundraising, a corporation is 

prohibited from acting as a conduit or intermediary for contributions earmarked to 

candidates.  See 11 CFR 110.6(b)(2)(i)(D) and (2)(ii).  Because Give to USA is a 

corporation that is prohibited from making contributions, it may not act as a conduit or 

intermediary under 11 CFR 110.6.  Additionally, Give to USA is not a commercial 

fundraising firm under 11 CFR 110.6(b)(2)(i)(D) because it would not charge Federal 

candidates or their authorized committees for its services.    

 An additional problem lies in the processing time for matching of contributions.  

Under the Act and Commission regulations every person who receives a contribution for 

an authorized committee shall, no later than 10 days after receipt, forward the 

contribution to the committee’s treasurer.  2 U.S.C. 432(b)(1) and 11 CFR 102.8.   While 

you state that Give to USA is willing to adjust the holding period to be shorter or longer 

as may be required by law, the initial proposal to hold contributions for as long as 12 

weeks before forwarding them would violate these statutory and regulatory provisions.   
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 Therefore, Give to USA’s proposal to transform matching “cancelled” 

contributions into charitable donations as currently constructed would violate the Act and 

Commission regulations.  However, the Commission notes that it has approved proposals 

where the requestor is a commercial vendor that charges Federal political committees and 

candidates for its services at the usual and normal charges and establishes a merchant 

account to ensure that corporate funds are not mingled with contributions.   See Advisory 

Opinions 2003-16 and 2002-7.  Additionally, commercial vendors must forward the 

contributions within the time period required by 2 U.S.C. 432(b)(1) and 11 CFR 102.8.   
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 Give to USA’s status as a section 501(c)(3) organization may present an 

additional concern.  The advisory opinions approving commercial transactions with 

Federal political committees and candidates have involved for-profit entities.  The 

Commission expresses no opinion concerning the application of the tax law on your 

proposal, or whether Give to USA’s proposed activities may or may not be consistent 

with its status as a non-profit corporation or the requirement that section 501(c)(3) 

organizations refrain from participating or intervening in campaigns.  See 26 U.S.C. 

501(c)(3). 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 

Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 

request.  See 2 U.S.C. 437f.  The Commission emphasizes that if there is a change in any 

of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a  
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conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 

conclusion as support for its proposed activity.   
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Sincerely,  

 
 
 
 

Bradley A. Smith 
Chairman 

 
 
Enclosures (AOs 2004-6, 2003-16, 2002-7, 1999-22, 1995-34, 1994-33, and 1990-14) 
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