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Washington, DC 20463

May 13, 2004

MEMORANDUM AGENDA ITEM

TO: The Commission For Meﬂﬂﬂg of_05- 20 — oy

THROUGH: James A. Pehrko o
Staff Director

FROM: Lawrence H. Nortorjﬁl'A (waﬁ@)

General Counsel

James A. KahM

Deputy General Counsel

Rosemary C. Smith LS
Associate General Counsel

Brad C. Deutsch
Assistant General Counsel%
Ron B. Katwan - Q
Staff Attorney R\
Subject: Draft AO 2004-11

Attached is a proposed draft of the subject advisory opinion. We request
that this draft be placed on the agenda for May 20, 2004.
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ADVISORY OPINION 2004-11

Mr. Paul Streitz

Streitz for U.S. Senate 2004
P.O. Box 2360

Darien, CT 06820

Dear Mr. Streitz:

This responds to your letters, dated March 1 and March 22, 2004,
requesting an advisory opinion concerning the application of the Federal Election
Campaign Act of 1971, as amended (“the Act”), and Commission regulations to
the receipt of appearance fees by a Federal candidate for “book talks” concerning

a book he has written.

Background

You are seeking the Republican nomination for U.S. Senate for
Connecticut.' You have written and self-published a book, Restoring America’s
Prosperity, on the topics of “free trade, economics, immigration, college tuitions,
and school size.” The book does not discuss your candidacy. However, it does
discuss the political and economic views of many political figures, including
those of Senator Dodd, your potential opponent in the general election if you win
the primary. The ideas expressed in the book are the same ideas as those that
form the basis of your campaign, and your campaign materials refer to the fact
that you are the author of the book in order to lend credibility to your views on

economics and immigration issues.

! You filed your Statement of Candidacy on June 5, 2003, but, according to your filings with the
Commission, you have not yet reached $5,000 in either contributions or expenditures. See 11
CFR 112.4(b).



10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

AO 2004-11
Page 2

According to the campaign calendar on your campaign website, you have
already scheduled book talks at various libraries. In addition, you anticipate that
other organizations might be interested in inviting you to discuss your book and
that the sponsors of such book talks may include business groups, economic
groups, companies, academic or think-tank groups, and schools. Appearance fees
will not be paid to your authorized committee, Streitz for U.S. Senate, but to you
personally, either directly or through an agent.

You state that your book talks will not discuss any issues other than the
book. You also indicate that during your book talks you will not: (a) discuss your
candidacy; (b) discuss your opposing candidates in the primaries or general
election for U.S. Senate in Connecticut; (c) pass out campaign literature; and (d)
request campaign contributions.

In your letter of March 22, you also state that your “[c]ampaign
appearances and book appearances will be scheduled independently and not in
relation to each other to create a synergy where one is impacting on the other.”

You are not planning to schedule any book appearances outside of Connecticut.

Question Presented
Based on the facts and circumstances presented in this request, will the
appearance fees you receive for talks concerning Restoring America’s Prosperity

constitute campaign contributions subject to the limitations and prohibitions of the

Act?
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Legal Analysis and Conclusions

The Commission concludes that, under all the facts and circumstances
described above, appearances fees you receive for talks concerning Restoring
America’s Prosperity do not constitute contributions, and you may accept such
fees.

The Act defines the term "contribution" to include "any gift, loan,
advance, or deposit of money or anything of value made by any person for the
purpose of influencing any election for Federal office." 2 U.S.C. 431(8)(A)(1); 11
CFR 100.52(a). Contributions are subject to the dollar limits set by the Act at 2
U.S.C. 441a(a). The Act also prohibits contributions from certain sources, such
as corporations and labor organizations. 2 U.S.C. 441b, 441c, 441e, and 441f.

Advisory Opinion 1992-6 addressed a situation that was in many respects
similar to the one presented by your request. In that advisory opinion, the
Commission addressed the question whether a presidential candidate could accept
an honorarium and travel expenses for a speech at a university. In concluding that
the honorarium paid by the university, a corporation, to the candidate would not
be a contribution to his campaign, the Commission relied on the following facts:
(a) the honorarium and related travel expenses would be paid directly to the
candidate as personal income; (b) the symposium lecture would not be staged in a
manner that would afford the candidate an opportunity to solicit or collect
contributions from attendees on behalf of his presidential campaign; (c) the
university and the student organization hosting the talk would have control over

the event and who is admitted; (d) the candidate himself would not mention his
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candidacy or that of other candidates and neither he nor his campaign staff would
solicit campaign contributions or campaign support; and (e) neither the candidate
nor his campaign staff would stage collateral campaign or publicity events.
Moreover, the Commission found that the candidate’s appearance and the
university’s invitation reflected his career as a recent state legislator and a speaker
rather than his status as a presidential candidate.

According to the information you have provided in your request, your
situation resembles that addressed in Advisory Opinion 1992-6 with respect to all
material facts: (a) appearance fees for your talks will be paid directly to you or
your agent as personal income rather than to your principal campaign committee;
(b) you state that you will not discuss your campaign or other candidates for
Federal office during the book talks;? (c) neither you nor anyone on your
campaign staff will solicit or collect contributions during your book talks; (d) you
and your campaign staff will not pass out campaign materials during the book
talks; and (e) you will schedule your book talks independently of any campaign
events, i.e., you and your campaign staff will not conduct campaign rallies, press
conferences, or other campaign events as part of the book talks, and pre-
appearance publicity for the book talks by you, your campaign, or the paying
entity will not reference your candidacy. Finally, just as in Advisory Opinion

1992-6 where the candidate’s delivery of a speech at the university was

2 This is particularly important given that the book talks will be scheduled only in the State in
which you are running for Senate. The Commission interprets your representations regarding the
book talks to include any period just before or after the prepared portion of the appearance,
including any question-and-answer period.
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undertaken as part of his career as a state legislator and public speaker, here your
book talks appear to be undertaken to generate interest in the books you have
written and published rather than to promote your candidacy for U.S. Senate.

In addition, this advisory opinion makes several assumptions regarding
your appearances. First, you will not publicize your book talks in connection with
your campaign, for example, on your campaign website or in other campaign
materials or at other campaign events. Second, your campaign staff, acting in
their capacity as campaign staff, will not assist you in setting up, scheduling, or
preparing for the book talks. However, the Commission recognizes the need to
coordinate the scheduling of campaign events and the candidate’s non-campaign
activities to the extent necessary to avoid scheduling conflicts. Third, the paying
entity will not pay you a higher fee for the book talk than it pays to other similarly
situated non-candidate speakers. The Commission notes that if a similarly
situated non-candidate author would not have received a fee, or would have
received a lower fee than you, this would change the character of the appearance
to one that is for the purpose of influencing a Federal election and the fee would
constitute a contribution subject to the limitations and prohibitions of the Act.

To the extent your book talks take place at unincorporated educational
institutions, corporations, or incorporated educational institutions, they must also
comply with 11 CFR 110.12, 114.4(b)(1) and (c)(7) respectively.

The Commission expresses no opinion on issues pertaining to your receipt
and use of revenues from the sale of your book at your book talks, or on your

campaign website or through other campaign facilities because you do not inquire
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as to these transactions. However, the Commission notes that the receipt of
revenues by the campaign from the sale of books by it or its agents acting on
behalf of the campaign (such as a candidate) is a contribution by the purchaser in
the full amount of the purchase and is subject to the limitations and prohibitions
of the Act. 11 CFR 100.53; see, e.g., Advisory Opinion 1995-24.

The Commission expresses no opinion as to any tax ramifications in these
circumstances, since those issues are outside its jurisdiction.

This response constitutes an advisory opinion concerning the application
of the Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set
forth in your request. See 2 U.S.C. 437f. The Commission emphasizes that, if
there is a change in any of the facts or assumptions presented, and such facts or
assumptions are material to a conclusion presented in this advisory opinion, then

the requestor may not rely on that conclusion as support for its proposed activity.

Sincerely,

Bradley A. Smith
Chairman

Enclosures: AQOs 1992-6, 1995-24



